Dwaallicht


Een hoopgevende roman over leven met psychische problemen

Wat als je je angsten niet meer de baas bent? Kun je dan nog wel een normaal leven leiden? Het overkomt Marthe. Haar leven wordt beheerst door psychische problemen. Machteloos kijkt haar gezin toe hoe het van kwaad tot erger gaat. Totdat de situatie op een dag escaleert en haar man met de kinderen vertrekt. Dit blijkt een keerpunt in Marthes leven. Na vele omzwervingen leert Marthe heel voorzichtig, met vallen en opstaan, zichzelf te accepteren en groeit haar zelfvertrouwen.
Met haar prachtige poëtische stijl weet Josha Zwaan scherpe emoties voelbaar te maken. Dwaallicht is een verhaal over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid.
Voor het schrijven van deze roman heeft Josha Zwaan geput uit haar eigen ervaring met depressie en angst en uit haar ervaringen in de hulpverlening aan dak- en thuislozen en verslaafden.
 

Redacteur Sanne van Bruggen over Dwaallicht:

‘Josha Zwaan kan heel mooi over de zwaarte en de schoonheid van het leven schrijven. In haar nieuwe roman Dwaallicht leeft de hoofdpersoon, Marthe, met zo veel angsten, dat haar leven bijna onleefbaar is. Een zwaar onderwerp, maar Josha weet er een prachtige ketting van lichtjes doorheen te weven, waardoor het nooit te zwaar wordt. De lichtjes, dat zijn de passages over de schoonheid van het leven, bijvoorbeeld in de vorm van kunst, literatuur, muziek en natuur.’

‘Dwaallicht is een hoopgevende roman, die laat zien dat het mogelijk is om te leven met een psychische stoornis. Met de juiste medicatie en ook door jezelf te accepteren zoals je bent. Josha heeft ook eigen ervaringen in het verhaal verwerkt en dat voel je als lezer. Het raakte me bovendien omdat ik veel angsten en gevoelens van Marthe wel herken, maar dan in het klein en gelukkig hanteerbaar. Ik realiseerde me weer eens goed hoe dun de grens is tussen gezond en ‘gek’.
Een collega mailde me haar leeservaring:
Net Dwaallicht uitgelezen. Bijna in één ruk. Wat een verhaal: Verontrustend, ongemakkelijk, schrijnend, maar ook zo mooi. En dapper. Een boek dat me bijblijft en dat ik een warm hart toedraag.’

Dwaallicht is verschenen bij uitgeverij Ambo Anthos februari 2015
ISBN 978 90 263 3065 0 ISBN e-book 978 90 263 3066 7