Schrijfdocent

Manuscriptbegeleiding

Hoe maak je een boek?
 

Er bestaan talloze boeken over het schrijven van een roman. Daar valt veel uit te leren. Natuurlijk kun je ook een cursus of opleiding in schrijven gaan volgen. De www.schrijversacademie.nl biedt een basisopleiding en een grote keuze aan specialisaties. Ook de www.schrijversvakschool.nl heeft een ruim aanbod. Zelf geef ik bij de Schrijversacademie het basisjaar en de specialisatie Romans en Korte Verhalen schrijven. Heel veel mensen kunnen goed schrijven. Lang niet al die mensen lukt het ook om de roman of verhalenbundel die ze in gedachten hebben af te maken.

 

In dat stadium kan individuele begeleiding net het zetje geven dat nodig is. Al enige tijd begeleid ik een aantal beginnende schrijvers bij het uitwerken van hun roman. Ik heb het met hen over compositie, structuur, tijdlijn, spanningsboog, karakters, stijl en inhoud. Allemaal belangrijke en ambachtelijke elementen bij het schrijven, maar wat vaak nog veel belangrijker is tijdens het schrijfproces is het achterhalen van de blokkades die er kunnen zijn op je schrijverspad. Veel van de gesprekken die ik heb met schrijvers in spé, draaien om vragen over belemmeringen, onzekerheid, tijd, discipline en doorzettingsvermogen. 

De begeleiding bestaat voor een groot deel uit het meelezen van teksten en het geven van feedback. Dit kan grotendeels per mail. Zo nu en dan een ‘echt’ gesprek helpt op moeilijke momenten of bij ingewikkelde ( structuur en compositie) vragen. Een skypegesprek behoort ook tot de mogelijkheden. 
Voor meer informatie en tarieven, mail naar info@joshazwaan.nl

Aspirant schrijvers over Josha Zwaan:

"Ik vind de manier waarop Josha mijn manuscript begeleidt erg prettig omdat ze zowel scherp, 'to the point' en streng is als betrokken en tactvol. Daardoor voel ik me door haar op waarde geschat en tegelijkertijd uitgedaagd het manuscript naar een hoger plan te tillen. Daarbij vind ik het heel plezierig dat ik op geen enkele wijze het gevoel heb dat ze me impliciet of expliciet stuurt, mijn creatieve proces blijft daardoor geheel van mij terwijl ik toch de vruchten kan plukken van haar duiding.”
Catharina Botermans (Docent European Studies NHL Hogeschool) 

"Als je gezegend bent met een ongelukkige jeugd - a writer's goldmine - en het geluk hebt dat je geweigerd wordt door een productiefabriek - een academie of een vakschool - en je wilt ook nog werken met je eigen materiaal, dan heb je recht op individuele begeleiding.
Met mijn criteria - ambachtelijke schrijfkennis, begrip van de achtergrond waaruit ik schrijf en een bestseller-auteur - bleef er maar een (1) kandidate over: Josha Zwaan! Josha coacht zoals een rij-instructeur les geeft: Ze laat je veel rijden (=schrijven), ze grijpt weinig in (= weinig 'rood potlood') en geeft af en toe een tip hoe je beter zou kunnen rijden (=taalwijzing of logica). En verder is auto rijden (=schrijven) in het begin "gewoon eng"'.
Edmond N. Wolff van Ravenswade

'Mentors zijn er in allerlei vormen en maten maar Josha was voor mij wel een Mentor XL. Als geen ander kent ze de waarde van een eigen stem maar ook van het ambachtelijk bouwen en schaven aan een verhaal. Josha's vele vlieguren als schrijfster, auteur als senior coach klinken door in haar begeleiding. Haar krabbels in de kantlijn waren voor bemoedigend en stimulerend. Dankzij haar steun in mijn rug lukte het me een lang gekoesterde droom waar te maken en zelf auteur te worden bij Ambo Anthos.'
Marita Coppes (docent Nationale Vertelschool en vertelkunstenaar)

 

 

 

 

 

 

 

 

------