Schrijfdocent

Manuscriptbegeleiding

Hoe maak je een boek?
 

Er bestaan talloze boeken over het schrijven van een roman. Daar valt veel uit te leren. Natuurlijk kun je ook een cursus of opleiding in schrijven gaan volgen. De www.schrijversacademie.nl biedt een basisopleiding en een grote keuze aan specialisaties. Ook de www.schrijversvakschool.nl heeft een ruim aanbod. Zelf ben ik als docent verbonden aan de Schrijversvakschool. Ik geef oa de cursus Verhalende non-fictie. Wat ik merk is dat heel veel mensen goed kunnen schrijven.

 

Lang niet al die mensen lukt het om het non-fictie boek, de roman of de verhalenbundel die ze in gedachten hebben, af te maken.
n dat stadium kan individuele begeleiding net het zetje geven dat nodig is. Al enige tijd begeleid ik een aantal beginnende schrijvers bij het uitwerken van hun roman. Ik heb het met hen over compositie, structuur, tijdlijn, spanningsboog, karakters, stijl en inhoud. Allemaal belangrijke en ambachtelijke elementen bij het schrijven, maar wat vaak nog veel belangrijker is tijdens het schrijfproces is het achterhalen van de blokkades die er kunnen zijn op je schrijverspad. Veel van de gesprekken die ik heb met schrijvers in spé, draaien om vragen over belemmeringen, onzekerheid, tijd, discipline en doorzettingsvermogen. 

De begeleiding bestaat voor een groot deel uit het meelezen van teksten en het geven van feedback. Dit kan grotendeels per mail. Zo nu en dan een ‘echt’ gesprek helpt op moeilijke momenten of bij ingewikkelde ( structuur en compositie) vragen. Een skypegesprek behoort ook tot de mogelijkheden. 
Voor meer informatie en tarieven, mail naar info@joshazwaan.nl

(Aspirant) Schrijvers over Josha Zwaan:

"Precies wat ik nodig had"
Begin 2019 beoordeelde Josha Zwaan mijn manuscript. Ik had mijn verhalenbundel De matrasdrager voltooid en wilde kritisch commentaar van een integere professional. Ik ben nog altijd blij dat ik voor Josha koos. Met haar scherpe, analytische en positief-kritische schrijversoog, dat ik nog kende van de Schrijversacademie, plaatste ze zorgvuldig geformuleerde kanttekeningen bij mijn tekst. Mogelijke verbeterrichtingen gaf ze helder aan, altijd met respect voor de ziel van mijn manuscript. Precies wat ik nodig had. Het succes van mijn verhalenbundel heb ik mede te danken aan haar. "
Maria Philippens, auteur van De Matrasdrager

"Om onder woorden te brengen hoe ik door het leven leerde fietsen zonder zijwieltjes en om dit levensverhaal in een boekvorm te gieten, zocht ik iemand die ik kon vertrouwen en mij hierin wilde coachen.
Na een aanbeveling kwam ik in contact met Josha. Ze sprong achterop en samen maakten wij deze fietstocht door de jaren van het verhaal.
Josha respecteerde mijn eigen schrijfstijl en wist dit in mijn tempo naar een hoger level te tillen. Met veel geduld en inlevingsvermogen stuurde ze bij waar nodig en voorzag het van waardevolle feedback, waarbij ze soms, met de wind in de rug, op de rem trapte of met tegenwind regelmatig duwtjes in de rug gaf.
Ik heb de individuele begeleiding van Josha als zeer prettig ervaren en ben dankbaar dat ze mijn levenspad kruiste, waardoor mijn einddoel is bereikt. Josha is integer en zeer ervaren. Ik beveel daarom iedereen die op zoek is naar professionele schrijfcoaching van een doorgewinterde vakvrouw, Josha van harte aan."
Marion Wencker, Auteur bij Boekwriter4all Personeelsplanner plan-flexbureau Zorgcoordinator Z verpleegkundige

"De integere wijze waarop Josha beladen thema’s in haar romans verwerkt gaven mij de moed om openhartig te zijn over gebeurtenissen uit mijn leven waarover ik wilde schrijven. Dankzij haar schrijfcoaching ontwikkelde ik mijn schrijfvaardigheid en het plezier om gebeurtenissen tot leven te brengen. Josha is kritisch en meelevend tegelijkertijd. Mijn manuscript verbeterde enorm dankzij haar strenge juf-corrigeerpen, maar vooral door de zorgvuldige bewoordingen waarmee ze haar kritiek onderbouwde en daarbij complimenten en aanmoediging gaf."
Inge Alberts-De Groot. Jazz zangeres, auteur van Grondvesten, professional organiser

"Josha heeft mij begeleid in het omvormen van mijn verhaal naar een gedegen manuscript dat de potentie heeft om als boek te worden uitgegeven. Josha is kritisch en weet de vinger op de zere plek te leggen. Dat is heel waardevol in een schrijfproces. Met haar ruime kennis en ervaring heeft ze mij van de input voorzien die ik nodig had om verder te komen en om stappen te zetten die ik eerder niet kon e/o durfde te maken. "
Roos Hardon-Veld. Trajectregisseur schuldhulpverlening bij de gemeente Apeldoorn

"Naast dat Josha zelf een uitstekende schrijver is, weet ze haar kennis ook op een prettige, coachende manier over te brengen. Haar kritiek in de kantlijn is to the point en opbouwend. Ze kauwt niets voor, maar zet je aan het denken en stuurt bij waar nodig. Zo blijft jouw manuscript van jou én leer je eenvoudigweg beter schrijven. In mijn geval heeft dat erin geresulteerd dat ik een uitgever voor mijn debuutroman heb gevonden.
Ook na het manuscriptbegeleidingstraject bleef Josha bereikbaar voor vragen en deelde ze tips. Haar manuscriptbegeleidingstraject is voor mij absoluut elke cent waard geweest."
Rachel van Charante. Freelance tekstschrijver bij Schrijfstudio Rachel van Charante

In een flow van uitdaging groei je mee met jouw persoonlijke verhaal
"Josha is kritisch en eerlijk. Dat gaat gepaard aan respect en het benoemen van de sterke punten in je werk. Haar enthousiasme en betrokkenheid maken haar tot een uitstekende sparringpartner, het is plezierig om met haar te discussiëren en te overleggen. Vanuit Josha’s ervaring en inzicht neemt zij je mee in een proces van bewustwording op het vlak van opbouw van het manuscript, en de werking van tekstdelen en zinnen op pagina-niveau. Zo kun je bewust je eigen keuzes maken, en blijft je manuscript ook altijd je onmiskenbaar persoonlijke werk. "
Maria Rademaker

"Na een vijf uur durende bespreking had mijn eerste schrijfcoach geen kritisch commentaar  op mijn roman. Mooi  geschreven en klaar voor de drukker. Terugrijdend voelde dit onbegrijpelijk. Het was hooguit een zesje, vond ik. Ik wilde een acht. Ik zocht een second opinion bij Josha, wiens boeken ik  gelezen had en die ik vaag kende van lezingen. ‘Overdoen’, zei ze, ‘je kan veel beter, je hebt schrijversbloed. Maar het kost je een jaar van schrappen en schrijven en het kost je geld.’
Akkoord. Het boek Blinde Vinken groeide onder mijn vingers. Op haar suggestie voerde ik een ander perspectief in, schetste de botsende karakters op een meer evenwichtige manier, en beschreef hun gevoel van onbereikbaarheid, hun menselijk tekort. Het boek werd bijna een acht. Het is door meer dan honderd lezers met enthousiasme ontvangen. "
Kees Zijderveld, auteur van Blinde Vinken, Almen

"Ik vind de manier waarop Josha mijn manuscript begeleidt erg prettig omdat ze zowel scherp, 'to the point' en streng is als betrokken en tactvol. Daardoor voel ik me door haar op waarde geschat en tegelijkertijd uitgedaagd het manuscript naar een hoger plan te tillen. Daarbij vind ik het heel plezierig dat ik op geen enkele wijze het gevoel heb dat ze me impliciet of expliciet stuurt, mijn creatieve proces blijft daardoor geheel van mij terwijl ik toch de vruchten kan plukken van haar duiding.”
Catharina Botermans (Docent European Studies NHL Hogeschool) 

"Als je gezegend bent met een ongelukkige jeugd - a writer's goldmine - en het geluk hebt dat je geweigerd wordt door een productiefabriek - een academie of een vakschool - en je wilt ook nog werken met je eigen materiaal, dan heb je recht op individuele begeleiding.
Met mijn criteria - ambachtelijke schrijfkennis, begrip van de achtergrond waaruit ik schrijf en een bestseller-auteur - bleef er maar een (1) kandidate over: Josha Zwaan! Josha coacht zoals een rij-instructeur les geeft: Ze laat je veel rijden (=schrijven), ze grijpt weinig in (= weinig 'rood potlood') en geeft af en toe een tip hoe je beter zou kunnen rijden (=taalwijzing of logica). En verder is auto rijden (=schrijven) in het begin "gewoon eng"'.
Edmond N. Wolff van Ravenswade

'Mentors zijn er in allerlei vormen en maten maar Josha was voor mij wel een Mentor XL. Als geen ander kent ze de waarde van een eigen stem maar ook van het ambachtelijk bouwen en schaven aan een verhaal. Josha's vele vlieguren als schrijfster, auteur als senior coach klinken door in haar begeleiding. Haar krabbels in de kantlijn waren voor bemoedigend en stimulerend. Dankzij haar steun in mijn rug lukte het me een lang gekoesterde droom waar te maken en zelf auteur te worden bij Ambo Anthos.'
Marita Coppes (docent Nationale Vertelschool en vertelkunstenaar)

 

 

 

 

 

 

 

 

------